Πολίτες στην Κένυα έσπευσαν να βοηθήσουν μία χήρα η οποία φαίνεται σε βίντεο να μαγειρεύει πέτρες για τα 8 παιδιά της θέλοντας να τα κάνει να πιστέψουν ότι ετοίμαζε φαγητό.
Η Peninah Bahati Kitsao, που ζει στη Μομπάσα, ήλπιζε ότι τα παιδιά της θα κοιμηθούν ενώ περίμεναν το φαγητό τους.
Η μητέρα των 8 παιδιών συνήθιζε να πλένει ρούχα, όπως αναφέρει το BBC ωστόσο είναι δύσκολο πλέον να κάνει αυτή τη δουλειά καθώς οι άνθρωποι έχουν περιορίσει τις αλληλεπιδράσεις λόγω του κορωνοϊού. Για τα δεινά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γυναίκα ενημέρωσε τα μέσα ενημέρωσης γείτονάς της που είχε σοκαριστεί.
Αφού έδωσε συνέντευξη στο Κενυάτικο NTV, η χήρα έλαβε χρήματα μέσω κινητού τηλεφώνου και μέσω τραπεζικού λογαριασμού που της άνοιξαν καθώς η μητέρα των οκτώ δεν ξέρει να διαβάζει και να γράφει.
Η Kitsao έμεινα χήρα πέρυσι όταν ο σύζυγός της σκοτώθηκε από μία συμμορία. Ζει σε ένα σπίτι δύο υπνοδωματίων χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα, χαρακτήρισε τη γενναιοδωρία ως «θαύμα». «Δεν πίστευα ότι οι Κενυάτες μπορούν να είναι τόσο στοργικοί αφού έλαβα τηλεφωνήματα από όλη τη χώρα που με ρωτούσαν πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν», είπε η χήρα μιλώντας στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Tuko.
Μιλώντας στο NTV, η γυναίκα εξήγησε ότι δεν κατάφερε να «εξαπατήσει» τα παιδιά της. «Άρχισαν να μου λένε ότι ήξεραν ότι τους έλεγα ψέμματα, αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι γιατί δεν είχε τίποτα». Σύμφωνα με το NTV, γείτονας της πήγε να δει αν η οικογένεια ήταν καλά αφού άκουσε τα παιδιά να κλαίνε.
Ως μέρος των μέτρων για την προστασία των πιο ευάλωτων από την κρίση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση της Κένυας ξεκίνησε ένα πρόγραμμα διατροφής, από το οποίο ωστόσο δεν επωφελήθηκε η μητέρα των 8 παιδιών. Σύμφωνα με τις αρχές, πολύ περισσότερα νοικοκυριά στη γειτονιά της παραθαλάσσιας πόλης όπου ζει η χήρα θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας.
Όπως πολλοί Κενυάτες με χαμηλό εισόδημα έτσι και η Kitsao αγωνίζεται να κερδίσει χρήματα τον τελευταίο μήνα από τότε που η κυβέρνηση θέσπισε μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης ταξιδιών εντός και εκτός των μεγάλων πόλεων αναφέρει το BBC.
Πολλές εταιρείες έχουν μειώσει τις δραστηριότητές τους ή τις έχουν αναστείλει εντελώς, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που εξαρτώνται από βραχείες συμβάσεις ή χαμηλόμισθες δουλειές δεν έχουν εναλλακτικά μέσα για να κερδίσουν τα προς το ζην.
Εκείνοι που διευθύνουν μικρές επιχειρήσεις έχουν επίσης επηρεαστεί από τις απαγορεύσεις.
Όπως τονίζει πάντως το BBC, η ιστορία απελπισίας της Kitsao συνέπεσε με την αποκάλυψη ότι το υπουργείο Υγείας έχει ξοδέψει τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία δωρίστηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα για να ανταποκριθεί στην πανδημία, σε τσάι, σνακ και χρόνο για τα κινητά τηλέφωνα του προσωπικού του.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στο Ναϊρόμπι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξε οργή για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξοδεύει τέτοια ποσά σε μία περίοδο που οι Κενυάτες συνεχίζουν να υποφέρουν.
Τέλος, όσον αφορά στην επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα, σημειώθηκαν 395 κρούσματα και 17 θάνατοι.